BlackBunny Csokiblog

Az egészséges Csokoládé

Vannak az életünkben olyan pillanatok, amikor szükségét érezzük, hogy kényeztessük testünket-lelkünket egyaránt. Ennek egyik „legédesebb” eszköze a csokoládé, amelyért milliónyian rajongnak már hosszú-hosszú évszázadok óta.

prémium bonbonok

A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket és a gyulladás csökkentő hatású. A csokoládé mindemellett szellemileg is frissítő, hiszen nem csak a koncentrációnk javul tőle, hanem a feszültséget is oldja.

A kakaóbabban theobromin és koffein található, amelyek a központi idegrendszerre ható élénkítő hatóanyagok, másik hatóanyaga a feniletilamin, ami a kutatók szerint serkentő afrodisztikus hatású, illetve antioxidáns flavonoidokban is rendkívül gazdag. 

kézműves csoki

Számtalan nemzetközi vizsgálat készült a kakaóbab jótékony egészségügyi hatásairól:

  • Kiemelkedő antioxidáns hatású
  • Lassítja az öregedési folyamatokat
  • Szív és érrendszeri problémáknál jótékony hatású (vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés esetén, érrugalmasító, koleszterinszint szabályozó)
  • Növeli a stressztűrő képességet, a depressziót pedig csökkenti
  • Jó közérzetet, tartós frissességet biztosít, éberséget, szellemi frissességet ad: javítja a memóriát és a koncentrációt.
  • Biztosítja a bőr hidratáltságát, rendelkezik fényvédő tulajdonságokkal, vaja a bőrre kenve enyhe UV védelmet biztosít, rendszeres használata egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb”, kiegyenlítettebb bőrt eredményez.
  • Köhögéscsillapító, megfázásos tüneteket csökkentő hatású
  • Fogyókúránál étvágycsökkentő, zsírégetést fokozó hatású, növeli a jóllakottság érzetet.

Mindezen jótékony hatásoknak a nagy része a polifenoloknak köszönhető, azokon belül is a flavonoidoknak, amelyek a nyers kakaóbab legfőbb egészségvédő hatóanyagai, a kakaó ezeknek köszönheti kiemelkedően magas antioxidáns értékét.  

A flavonoidok nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hiszen hatékony antioxidánsok. Kutatások bizonyítják érfal erősítő, érrugalmasító, vénatonizáló, szívizom vérátáramlását javító és a szív kontrakciós erejét fokozó hatásukat.

temperálás

A minőségi csokoládé:

Minimum 25% kakaó
A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. A csokoládék többsége 25-30 % kakaót tartalmaz; sőt, némely csokoládé kakaótartalma 50-70 % is lehet.

A növényi zsír nem egyenlő a kakaóvajjal
Említést kell tenni az üzletek polcain egyre gyakrabban előforduló kakaómasszából (tejbevonóból) készült csokoládékról is. A minőségi csokoládé legfontosabb alkotóeleme a kakaóvaj, amit azonban sajnos sok esetben olcsóbb, növényi zsírokkal helyettesítenek. Utóbbi sem vitamin tartalmában, sem íz élményben nem hasonlítható magas kakaótartalmú társaihoz.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban minőségi csokoládét veszünk le a boltok polcairól?
A legfontosabb a termékek címkéit figyelmesen átolvasni, azokból megtudjuk, milyen alapanyagból készült a termék! Próbáljuk meg előtérbe helyezni a kakaómasszát és kakaóvajat tartalmazó termékeket, melyek élvezeti értékük mellett értékes tápanyagokat is tartalmaznak. Ne vásároljunk olyan csokoládét, amelyben 20%-nál kevesebb kakaó található vagy bevonómasszából készült!

A szójalecitin egy fontos összetevője a csokinak ahhoz, hogy csoki állaga legyen, és ne pedig kakaópor, mert ez emulgeálja a csokit. A lecitin az egyik legtermészetbarátabb emulgeáló szer. A lecitinmentes csokoládékban sajnos egészségre ártalmas mesterséges emulgeálószerek vannak, amelyek hosszútávon méginkább gyengítik az immunrendszert, és erősítik az allergiára való hajlamot.

prémium csoki

Mérték és egészségmegőrzés
Fontos, hogy a minőségi csokoládé fogyasztása esetén is tartsunk mértéket! Egy-két kocka étcsokoládé még nem okoz fogszuvasodást, elhízást vagy cukorbetegséget. Továbbá fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott testmozgás és a változatos, egészséges táplálkozás.

A BlackBunny Prémium Fűszeres Kézműves Csokoládék nem tartalmaznak mesterséges színezéket, aromát és tartósítószertMinőségi Belga csokoládéból készülnek, melynek összetétele:

~ 55% és 70% kakaótartalmú étcsokoládé: kakaóvaj, kakaómassza, cukor,  természetes vanília, emulgeálószer: szójalecitin

~ 55%-os Cukormentes étcsokoládé: kakaóvaj, kakaómassza, természetes édesítő: maltit,  természetes vanília, emulgeálószer: szójalecitin (Gluténmentes)

~ 35% kakaótartalmú tejcsokoládé: kakaóvaj, kakaómassza, tejpor, cukor, természetes vanília, emulgeálószer: szójalecitin

~ fehér csokoládé: 29,5% kakaóvaj tartalom, tejpor, cukor, természetes vanília, emulgeálószer: szójalecitin

arab

Forrás: www.antalvali.com

                www.edestenyek.hu

                www.harmonet.hu

                Képek: BlackBunny Kézműves Csokoládé & Artisan Chocolates

 

“Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy az oldalon megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, nem minden esetben a saját szerkesztőink tollából származnak, hanem utánközlések, ezért a cikk eredetijét a cikk végén, a “Forrás” címszó alatti linken találod meg.” 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!